Fysingen 2022-05-29

Fysingen. Foto: Hans Kvarneby

Fysingen är en fantastisk fågelsjö mellan Upplands Väsby och Rosersberg. Den ligger direkt under inflygningsbanan till Arlanda när planen landar från söder. Här finns fågeltorn och nästan 100 häckande fågelarter.
Vi var 10 st. som besökte detta naturreservat för att om möjligt fota fåglar. På grund av staketet som skyddar de häckande fåglarna var det svårt att komma nära utan ett bra teleobjektiv. Vi hittade i alla fall blommor och en trollslända som var lättare att fota. Dessutom kunde vi komma nära de vattenbufflar som betar inom området. Tack vare sina specialutformade klövar kan de röra sig obehindrat i de sanka markerna. När vattenbufflarna betar och gyttjebadar skapar det perfekta förutsättningar för den biologiska mångfald som är knuten till dessa våtmarksmiljöer, som insekter, groddjur och områdets alla fågelarter.
Efter ett par timmar vid Fysingen åkte vi tillsammans till Märsta Kulturstuga. Där tittade vi på den fotoutställning som fotografen Jörgen Carlsson har där under ett par veckar. Jörgen har besökt klubben och även varit domare på ett par av våra tävlingar. Han berättade om sitt fotograferande och om sina bilder.